piątek, 21 marca 2014

10 zdrowych zamienników cukru cz.2

Druga część naturalnych i zdrowych zamienników cukru :)

 
 
 
Lukrecja
 Ma specyficzny, nieco anyżowy smak. Ta słodka roślina, wykorzystywana w starożytnym Egipcie, Grecji i Rzymie jako świetny lek, obecnie używana jest w przemyśle spożywczym i z powodzeniem może zastąpić cukier (występujący w jej korzeniu kwas glicyryzynowy jest 50 razy słodszy niż sacharoza). 
 
Cukier kokosowy
  Ze względu na to, że powstaje z pąków palm kokosowych nazywany jest również cukrem palmowym. To kolejna zdrowa i naturalna alternatywa dla tak popularnej w naszych kuchniach sacharozy. Cukier kokosowy ma niższy indeks glikemiczny niż cukier rafinowany, a więc nie powoduje skoku poziomu cukru we krwi (na 100 g IG wynosi 35, podczas gdy cukier trzcinowy ma indeks glikemiczny 65). Zawiera potas, żelazo, magnez i cynk oraz witaminy z grupy B (B1, B2, B3, B6) i witaminę C. Można go dodawać do wszystkiego, również do wypieków, bo dobrze reaguje na wysoką temperaturę. Ale uwaga, jak z żadnym cukrem nie można przesadzać również z jego ilością. Niech nie zmyli nas fakt, że ma niski indeks IG. Pod względem kaloryczności jest jednak porównywany do cukru białego, dlatego choć jest jego zdrowszą alternatywą, nie należy spożywać go w nadmiarze.
 
Syrop (słód) ryżowy
 Nie jest zbyt popularny, ale jeśli ktoś lubi nowości i ma dostęp do sklepów ze zdrową żywnością, może spróbować słodu ryżowego, który jest naturalną substancją słodzącą. Powstaje z pełnego ziarna ryżu, do którego podczas dość długiego procesu dodaje się słód jęczmienny. Jedną z głównych zalet syropu ryżowego jest to, że zawiera węglowodany złożone, które co prawda nie dają natychmiastowego przypływu energii, ale za to długo utrzymują się w organizmie i nie powodują gwałtownego skoku poziomu cukru we krwi. Słód ryżowy wzmacnia żołądek i ułatwia trawienie, zawiera także witaminy z grupy B. Jest jednym ze składników japońskiej sake.
 
Cynamon
Twoja kawa musi być słodka? Zamiast cukru wsyp do niej pół łyżeczki cynamonu. Ta przyprawa doda jej subtelnej słodyczy (warto kupić cynamon dobrej jakości, o pięknym smaku i aromacie) i co ważne, nie zapewni ci on dodatkowych kalorii, a wręcz pomoże schudnąć. Cynamon przyspiesza bowiem przemianę materii, reguluje procesy trawienne i pracę nerek. Wspomaga także odporność organizmu, obniża poziom złego cholesterolu (w tym celu należy codziennie spożywać pół łyżeczki tej przyprawy), reguluje poziom cukru we krwi i dobrze wpływa na wygląd cery rozjaśniając ją, zapobiegając plamom trądzikowym i łagodząc przebarwienia. Oprócz kawy można nim słodzić także ciasta, herbatę, napoje mleczne oraz dania mięsne.
 
Suszone owoce
To prawda, że są kaloryczne, zawierają dużo mniej wody niż te świeże, ale mają za to więcej błonnika, minerałów (potasu, magnezu, żelaza, miedzi), niektórych witamin i przeciwutleniaczy chroniących przed wolnymi rodnikami. I najważniejsze - są zdecydowanie zdrowsze i mimo wszystko mniej kaloryczne niż inne popularne „przekąski” oraz tradycyjny cukier. Dzięki temu suszone owoce (śliwki, rodzynki, morele, brzoskwinie, figi, daktyle, żurawina, ananasy, jabłka) są świetnym zamiennikiem sacharozy we wszelkich deserach, wypiekach, babeczkach, koktajlach i innych daniach przygotowywanych w kuchni. Jeśli ktoś się uprze, może nimi nawet „posłodzić” herbatę, wrzucając kilka owoców (np. rodzynek czy moreli) do kubka z naparem. Nie dadzą one może takiej słodyczy jak wsypanie dwóch łyżeczek cukru, ale na pewno złagodzą smak napoju i pozytywnie wpłyną na zdrowie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz